1996. repülési hírei


Január 29.

Reggel 9 óra 50-kor a gyakorlórepülés közben Nashville ( Tennessee, USA ) há- zaira zuhant az Amerikai Haditengerészeti Légierô egyik F-14-es vadászgépe. Az elsô jelentések szerint a gép pilótáin kívül nincsennek halálos áldozatok, mert az emberek dolgoztak és így a négy kigyulladt ház üres volt.


Február 25.

Két kubai vadásazgép lelôtt két amerikai Cessna sportgépet a Floridai öböl felett. A két gép kubai menekültek után kutatott, amikor a két vadászgép figyelmeztetés nélkül tüzet nyitott. A 4 fônyi személyzet valószínûleg odaveszett.


Március

Kína több hetes légi és tengeri hadgyakorlatokat tart Tajvan partjainál, hogy így kényszerítse a szigetországot függetlenségi törekvéseinek feladására. Ha a konfliktus kirobban, ez lehet a Su-27-es orosz vadászgép elsô éles harci bevetése, mely kínai szinekben indul.


Május 2.

Németország új kiképzôközpontot nyitott az Új-Mexikóban, az USA-ban. A központ 30 pilóta kiképzését teszi lehetôvé a német légierô számára. A kiképzést segíti az a 14 Tornado és 24 F-4 Phantom típusú gép, amelyet az új támaszpontra vezényelnek át. Ez az elsô eset, hogy az USA engedélyezi, hogy területén egy idegen ország saját támaszpontot létesítsen, önálló vezetési rendszerrel és a gépek saját felségjelzéssel repüljenek.


Május 16.

A lengyelországi tengeri lôtéren éleslövészeten vett részt a kecskeméti repülôezred 8 db MiG-29-es vadászgépe. A pilóták a gép viselkedését próbálták ki rakétaindításkor, valamint a célzókészülék különbözô üzemmódjait tesztelték. A 10 pilóta 2-2 felszállást hajtott végre és felszállásonként 2-2 rakéta indítását engedélyezték számukra. A MiG-29-esek a tenger felett egy másik repülôgép által kilôtt infratöltetekre lôttték ki infravörös rakétáikat. Megfigyelôk szerint a magyar pilóták sikeresen leküzdötték az összes célt, a gyakorlatot kiválló eredménnyel hajtották végre.


Május 20.

A két légierô közötti kapcsolatok erôsítése érdekében Ausztriába tett baráti látogatást a pápai vadászrepülôezred egy alegysége. A 4 MiG-23-as vadászgép és az An-26-os szállítógép semmiféle fegyverzetet nem hordozott, nem gyakorlati és nem kiképzési céllal utazott ki, ezért kiutazásukhoz parlamenti jóváhagyásra nem volt szükség. A gépekkel 15 fô utazott ki a szomszédos országba. A látogatás kapcsán még ez évben várható az Osztrák Légierô gépeinek viszontlátogatása Magyarországon.


Július 21-26.

Cooperative Chance '96 névvel közös NATO légihadgyakorlatot tartanak Magyarországon. A dolog jelentôségét az adja, hogy ez az elsô NATO légigyakorlat, amit nem NATO országban tartanak. Résztvevôk: 1 Mi-8, 2 MiG-29-es Magyarország, 1 MH-53 J, 2 F-16 USA, 1 PZL Anaconda, 2 MiG-29 Lengyelország, 1 Mi-17 Csehország, 1 Puma, 1 An-30 Románia, 1 UH-1 D, 2 MiG-29 Németország, 2 F-16 Belgium.

Összeállította Gál Tamás; HTML-re fordította Straub Kornél

Minden jog fenntartva! © Kelet Szárnyai 1996.