Hogyan csinaljunk magunknak HTML homepage-t ?

alias big dummies guide to html

Hogy is kezdjem ?

A kovetkezo dokumentum elsosorban helyi usereknek keszult, ezert egy resze mashol nem hasznalhato fel. Bar mindenkinek ajanlom, aki nem tud angolul, hogy elolvassa az NCSA HTML-doksijat es nem tudja mi az fene az a HTML, es hogy kell olyat csinalni. Az internet elterjedesevel szaporodtak a kulonbozo szolgaltatasok is, mint a gopher, wais etc. Egyszer valahol Amerikaban arra gondolt valaki az NCSA-nal, vagy a CERN-nel, mi lenne ha lenne egy komplex dokumentumforma, ami tartalmazna ezt is, azt is, kepet is, szoveget is, informaciot is, es mindenki elerhesse a halozaton keresztul. Es akkor megszuletett a HTTP (HyperText Transfer Protocoll) es a HTML (HyperText Markup Language). Egyre masra nyiltak az uj adatbazisok, es az alkotok lattak hogy ez jo. A programozok ujabb es ujabb klienseket irtak, az emberek megvettek, mert lattak hogy ez tenyleg jo.
Ha most ezek utan esetleg azt gondolnad, hogy te az elsok kozott vagy, aki sajat homepage-t csinal maganak, akkor nagyot tevedsz. A vilagban szinte mindenkinek van egy sajat oldala. ( olyan mint a fogkefe ) Nos itt az alkalom, hogy te is megkapd a lehetoseget, hogy ilyen homepage-t csinalj. Tessek. Az unnepelyes atadas utan vagjunk a kozepebe.

Mi is kell ehhez ?

Hogy mi kell ? Egy account a Miskolci Egyetem Informatika Intezetenek UNIX laboratoriumaba, egy magneskartya amivel bemesz (mert kulonben kidobnak), egy editor, nemi szabad hely es rengeteg fantazia. De most koncentralj, hogy megertsd az egesz rendszer lenyeget, mert kulonben nem fog menni.
 1. Egyseges megegyezes szerint a dokumentumait mindenki a homedirectorijabol nyilo public_html directoryban tarolja. Ha nem itt van, akkor nem er semmit.
 2. A directorynak es a fajloknak mindenki szamara lathatonak kell lennie, kulonben a HTTPD (egy daemon) nem fer hozza, es hibat jelez. Kronikus dugdosok hatranyban. A lenyeg:
  	zeus 1% cd ~ 
  	zeus 1% mkdir public_html
  	zeus 1% chmod 755 public_html
  
 3. A directoryban lennie kell egy index.html nevu file-nak. Igen, kell, mert kulonben a jambor klickelo user a directory tartalmat latja meg, nem pedig a dokumentumot, es esetleg kedvet kap egy kis barangolasra. Ezt pedig senki se szertne. Most lassunk egy ilyen peldat:
  	<title> mr dummy's homepage </title>
  	under construction
  
No, ebbol a magasroptu peldabol lathatjuk, hogy nem is oly nehez ezt csinalni, hiszen eleg hozza egy editor is. Akkor kezdjunk hozza: toltsuk be a kedvenc editorunkat (pl. vi ;-) es mar irhatjuk is. Persze ha tudnank hogy mit es hogyan.

A HTML szinaxis egyszeruen

Fontos! A HTML vezerlodirektivai mindig <> kozott talahatok. Ha egy direktivat hasznalunk annak a hatasat illik megszunteni (sot meg is kell) mert ellenkezo esetben furcsa eredmenyeket kahatunk... Ehhez lassunk egy peldat:
	<opcionev> bla bla bla </opcionev>
	
Ezt remelem mindenki megertette. Ha estleg valaki ezt nem erti, az klickeljen a kliensen arra a gombra ami egy lappal visszab ugrik, es felejtse el az egeszet. Aki tovabbra is velem tart, annak most felsorolnam a legapapvetobb jeloleseket.
<head> es <body>
Hala istennek lehet a dokumentumot reszekre osztani. Fej-tor-potroh. Hehe, hat majdnem igy. Tehat tudunk csinalni egy dokumentum fejreszt es egy testet. Altalaban a fejresz a dokumentum cimet tartalmazza, a test pedig az ami a fejbol kimaradt. Lassunk erre egy peldat:
	<head>
	</head>
	<body>
	Hello world
	</body>
	
Ezt a fantaziadus (uresfeju) peldat akar meg is tekinthetjuk, hogy nemikepp letrejojjon bennunk a sok betuhoz egy kis vizualis latvany is. Mivel nem neveztuk el a dokumentumot (mert meg nem tudjuk hogy kell...), a kliensunk kedvesen megteszi ezt helyettunk. Mar latjuk is a Document Name mezoben feltuno UNTITLED szot. Na ezt csinaltuk. Meg neve sincs.
<title>
Mint mindent, a mi kis dokumentumunkat is el kell nevezni, vagy legalabb is ugy illik. A kovetkezokben adjunk nevet a gyereknek. Ezt a igy tehetjuk meg:
    <head>
	<title> Mr.Big Dummy's Page </title>
	</head>
    <body>
    Hello world
    </body>
    
Mint a fenti peldaban lathatjuk, mar van neve is a doksinknak. Errol ennyit.
<p>
Na ez vajon mi lehet ? P=paragraph. Ezzel lehet elvalasztani egymastol a paragraphokat. Ugyanis a HTML alapertelmezesben mindig un. justified kinezetet mutat, tehat faltol falig szedes, es szavankent tordel. De ha mi maskent akarunk tenni, (pl uj sorban kezdenenk akkor kell bevetni a <p>-t.
    <head>
    <title> Mr.Big Dummy's Page </title>
    </head>
	<body>
    Hello world! Amit most irok az be lesz tordelve.
	Hiaba utottem entert, a doksiban ez nem fog latszani, 
	mert a kliens alakitja a szoveget.
	Akkor most legyen egy uj bekezdes.<p>
	Mennyivel jobb egy uj sorban.
	</body>
    
Ha most megnezzuk a peldat maris latjuk, hogy minden ugy van ahogy leirtam.
<pre>
Hurra, tudunk tordelni. De mi van akkor, ha egy projectrol irunk, ahol pl. egy c forraskodot akarunk megmutatni. A forras pedig ugy szep ahogy megirtak, azt nem kell tordelni. Erre talaltaki ki az okosok a <pre>-t. Azt jelentene, hogy elore formazott. Ilyenkor minden ugy irodik ki, ahogy az Isten megadta. A enter van, akkor enter. Ha a sor 3 km hosszu, akkor huzogathatjuk a kliens scrollbar-jat. Nezzunk 1 ilyet is:
	<head>
    <title> Mr.Big Dummy's Page </title>
    </head>
    <body>
	Ez az en kis c programom, amit egyedul irtam:
	<pre>
	{
	int i,j;
	
	i=i++1;
	j=j++-++i;
	printf("A valasz %d. Mr.Dummy nagyon elit srac...\n",i);
	}
	</pre>
	ugye milyen szep. Most viszont mar megint 
	proporcionalis betuvel irok.
	</body>
	
Na ugye milyen szep kis c proggi. Most lassuk a formazott kepet.
<br>
Ez az un. forced linebreak. Tehat a kliens egybol uj sorba lep, de nem hagy ures sort mint a <p>-nel. Akkor jo, ha pl. valakinek a cimet akarom megadni, es proporcionalis betut ohajtok hasznalni. Mivel a <pre> fixed betut hasznal, az nem megoldas.
	<head>
    <title> Mr.Big Dummy's Page </title>
    </head>
    <body>
	a cimem a kovetkezo:<br>
	Mr.Big Dummy<br>
	Tehenestotlak, Bika u. 66<br>
	tel.: 931-45-23<br>
	</body>
	
Mint latjuk tenyleg csak ott van sorveg, ahol mi akartuk. Nagyon egyhangu a szoveg... jo lenne a betumereten valtoztatni...
<hx>
Most megint koncentraciora lesz szukseg. A definicioban szereplo x az a kovetkezo halmaz barmelyike lehet [ 1, 2, 3, 4, 5, 6 ]. Magyarul ilyeneket irhatunk: <h1> <h2> stb. Igy kulonbozo meretu betuket kapunk. Nem magyarazkodom, lassuk a peldat:
    <head>
    <title> Mr.Big Dummy's Page </title>
    </head>
    <body>
	<h1> Ez a legnagyobb </h1>
	<h2> Ez mar kisebb, de meg tul nagy </h2>
	<h3> No, ez mar jo megint. </h3>
	<h4> Egyre kisebb...</h4>
	<h5> Tyuha... </h5>
	<h6> ... hol is a szemuvegem... </h6>
	</body>
    
No, nezzuk csak meg ezt is formazva. Jo, mi ? Minden sor mas betumerettel. Ez mar dofi. De meg unalmas. Jo lenne feldobni 1-2 keppel...
<img src="foo/dummy.gif">
No, hat lehet itt mindent, meg inlined image-t is. Megpedig ugy, hogy a feni szoveg mintajara alkotunk egy dokumentumot, ahol a foo/dummy.gif-t egy letezo kepre, es eleresi utra csereljuk ki. De illo, hogy a kep letezzen es elerheto legyen, kulonben a helyen egy szep. broken image-t udvozolhetunk. A kep a sor eleme, ugyanugy mint a szavak. Tehat a kep melle, barmekkora is az, csak 1 sort irhatunk. De ezt lehet pozicionalni. Az img es az src koze kell egy align=akarmi-t beszurni. Na persze nem akarmi lehet, hanem: top, middle. Ha nem irnank semmit, akkor default, ami bottom. Itt nincs pelda, hanem csak az eredmenyt mutatom meg.
 <img src="pic/dummy.gif">
  <img align=middle src="pic/dummy.gif">
  <img align=top src="pic/dummy.gif">
<a href="prot://dummy.host.edu/foo/akarmi">ez itt egy hiperlink"</a>
No, vegre elerkeztunk a hyper-hez. Ugyanis ez egy hyperlink. Amit a < es a > kozott lánk, az az URL (Uniform Resource Locator)
prot: a protokoll amin keresztul a kapcsolat letrejon. Ha a site, amire a link mutat ftp-server, akkor azt ertelemszeruen ftp-vel kell elerni. Lehetseges esetek: http, gopher, ftp, wais, news, telnet, file.
dummy.host.edu: A host neve, ahova a link mutat.
foo/: Az eleresi utvonal (path).
akarmi: Na ez tenyleg akarmi lehet. lehet kep, hang, szoveg, animacio, futtathato proggi...
ez itt egy hiperlink: ez jelenik meg a kepernyon kiemelve (altalaban kekkel), ha erre klikkelunk, akkor az lozoleg megadott cimen talahato valamit kapjuk meg.
<HR>
Azt hiszem, ez a legkedvesebb utasitasom. Leirni is egyszeru. Ezt csinaja:
Listak... <ul>, <ol>, <li>:
Nosza, csinaljunk listakat. De hogy ? Egyszerulen. A <ul> a legegyszerubb lista. az UL rovidites, azt jelenti unordered list. Az <ol> pedig az ordered list roviditese. Az ordered listaval szamozott listat keszithetunk, ahol minden listaelem <li> egy szamot kap, mig az unordered listanal a lista elemei egyenranguak, nem sorszamozottak, hanem egy kis pottyot (vagy a lista szintjetol fuggo ikont) kapnak. Ime 1 pelda:
<head>
<title> Mr.Big Dummy's Page </title>
</head>
<body>
<ul>
<li> ime 1 listaelem.
<li> itt meg egy masik..
	 <ul>
	 <li> de lehet tobbszintu felsorolast is csinalni.
	 <li> ugy biza...
	 </ul>
<li> sot, lehetseges a 2 felsorolastipus kombinacioja is...
	 <ol>
	 <li> huuhhh, huuh.. hey Beavis, pull my finger...
	 <li> uhmm... no way, man
	 <li> huuuh, huuh...
	 </ol>
</ul>
</body>
Nos, mint lattuk, sok erdekes dolgot keverhetunk ki a listaink segitsegevel. De ez meg nem minden, de nem am...
A definiciolista:
Itt az egyszeruseg kedveert csak a parancsok jelenteset irom le, a hasznalatuk a peldabol egyertelmuen megertheto lesz.
 • <dl>: definiciolista kezdete
 • <dt>: definicio megnevezese
 • <dd>: a definicio hosszabb leirasa.
 • mig vegul a deviniciolista lezarasa a </dl>.
<head>
<title> Mr.Big Dummy's Page </title>
</head>
<body>
<dl>
<dt> boltzmann-allando:
<dd> Minden valtozik, csak a boltzmann allando. Jo szoveg,
csak zizzenesem sincs az egeszhez, pedig szerdan vizsgazom. 
Remelem azert megtiprom a belast magamnak.
<dt> a lamer:
<dd> Konnyen felismerheto, hiszen neki van az udvarban/hazban
/varosban a legklasszab gepe, hexium 2100 999Mhz-es procival,
100-szoros sebessegu cd iro-olvaso-torlovel, es SoundBlasterPro128
hangkartyaval, ami mar termonuklearis raketakilovot is tud
vezerelni... (guru;)
</dl>
</body>
   
Na, ez volt a pelda. Ha pedig ide klikkelsz, akkor meglathatod formazott alakban is.
Stilusok:
Sok stilus van, azazhogy keves. Megpedig 3. A bold, italic es a fixed. A bold jele a <b>, az italic-e a <i> a fixed stiluse pedig a <tt>. Ezek a fizikai stilusok. A logikai stilusokat lasd az NCSA Beginners Guide 2 HTML-ban.
Na kedves kozonsegunk, ennyi. That's all, folx. No persze ez nem minden. Van meg sok egyeb jeloles, amit egy igazi html-es srac tud. En csak egy inditotudast akartam atadni a kedves erdeklodonek - remelem sikerult. Aki tobbet akar tudni, az olvassa el az NCSA Beginners Guide 2 HTML-t.

Szabalyok

 1. Tilos olyan stuffot felrakni, amit copyright ved. (TradeMark etc.)
 2. Tilos egymas gyalazasa.
 3. Tilos olyan linkek elhelyezese, ami a rendszer biztonsagat veszelyezteti. Aki ezt megszegi, alairja az accountja letiltasat, ami bizony kellemetlen.
 4. Tilos izlestelen dokumentumok felrakasa. (en dontom el mi izlestelen - WebMaster)
Na ok, ennyit a tiltasokrol. Itt is az amerikai elvek ervenyesulnek, mint a labor hasznalataban - tehat minden szabad, ami nem tilos. A tiltasok MINDENKIRE vonatkoznak. A tilalmak esetleges bovulese lehetseges.

1-2 jotanacs

 1. Nem ajanlott mar meglevo anyagot lemasolni. Ezen a kovetkezoket ertem: Ha valakine tetszik a Cindy gyujtemeny (kinek ne tetszene) es ugy dont, hogy elhelyez a homepage-ben nehany izleses kepet, akkor az lehetoleg ne masolja oda (mert ugy is az o quotaja fogy ;-) hanem egyszeruen linkeljen ra.
 2. Nem celszeru a homepage-t telehajigalni mindenfele inlined image-dzsel. Ok: ha valaki pl. a vilag masik vegen pont rad kivancsi, es veszi a faradtsagot, hogy klickeljen a az oldaladra, akkor az 100 keppel spekelt dokumentum kb. 40 perc alatt megy at, plussz a halozatot is lefogja, aminek mar senki sem orul.
 3. Ha mar inlined image-t teszel a lapodba, akkor ellenorizd, hogy tenyleg van olyan kep, *.gif vagy *.xbm a kiterjesztese es elerheto, mert kulonben az igenytelen broken image jelenik meg, plussz nekem loggolodik az error-logban.
 4. A hyperlinkjeiert mindenki felelos. Ha valaki hasznal linket valahova, akkor ellenorizze, hogy mukodik-e a link.
 5. Hogy a dokumentumaidat mivel keszited el, rad bizom, de adnek nehany tippet.
A helyi eroforrasok hasznalatat lasd itt!
That's all. Ha ez neked nem eleg, oleld at a kemencet.

© 1995. Balogh Attila <- ez en vagyok.Suggestions & comments to:
webmaster@woland.iit.uni-miskolc.hu