Fókusz Magazin
1999. május

Nekünk eszik    

Galla Miklós

Mesterszakácsokon kívül kevesen mondhatják el magukról, hogy egy gumós indította el őket a siker útján. Galla Miklósra azonban illik ez a kijelentés, hiszen ki ne ismerné a krumplihoz szóló édes-bús nótát a Holló Színház első CD-jéről.

,,Levehetsz a lábamról a krumpliddal / S bár ezért a bűntudat emészt. / A hámozásban hadd ne vegyek részt" szól a dal, s az alkotó szerint az ott megfogalmazottak a valóságot tükrözik, távol álljon tőle az olcsó siker reményében összefércelt fikció.

Ki gondolná, hogy az abszurd humor hazai atyja meglehetősen szigorú szabályok alapján alakítja ki életét, étkezését.

- Fiatalabb koromban habzsoltam a cseresznyepaprikát, nem készült ki a gyomrom, semmi bajom nem lett tőle. Most mégis jobban odafigyelek arra, mit eszem, bár sosem lehet tudni mi az, ami valóban árt. Egyszer például olyan csalamádét ettem, amelyről később kiderült, hogy romlott volt. A többi elképzelhető. Hát tudtam én előre...?

Bár új műsora, az RTL Klubon hamarosan induló Galla-mappa nem az angol abszurd vonalat követi, az alkotót korábban meglehetősen szoros szálak fűzték a szigetországhoz. Tanulmányútjai alkalmával mégsem az angolosan zaftos bélszínnel, vagy a sokak által reménytelenül íztelennek talált pudingokkal kötött közelebbi ismeretséget.

Első útja mindig az indiai éttermek egyikébe vezet, ahol máig is a currys csirkét részesíti előnyben. Otthon persze nem könnyű ezeket az ételkölteményeket elkészíteni, ezért a Bécsi úti indiai étteremben kárpótolja magát. Egy-egy vidéki fellépés alkalmával meglátogatja aktuális törzshelyeit.

- Ha Szegedre hívnak, ki nem hagyom a Pagoda kínai éttermet, ahol az ország legjobb savanyú-csípős levesét készítik. Titka, hogy tojást nem tesznek bele, mintha tudnák, hogy a tojáslevest gyermekkorom óta utálom - emlékezik a keserű múltra. Egyébként Galla Miklósnak nemigen volt lehetősége alapos főzőismeretekre szert tennie, mivel édesanyja, mint afféle értelmiségi beállítottságú asszony, nem a főzőtudományáról híresült el.

- E téren Nellike, a háztartási alkalmazott gyakorolt rám mélyebb benyomást - mondja -, de neki is főként a sajtos spagettije.

Bensőséges viszony fűzi a zöldségek minden fajtájához.

Az utazásokból hazaérve, szembesülve a kiürült éléskamrájával, mint rendes agglegényhez illik, a vásárcsarnok polcain fellelhető félkész termékekből választja ki a mindennapi betevőt. Bevallása szerint bensőséges viszony fűzi a zöldségek minden fajtájához. A paradicsom és főként a zöldborsó viszont jöhet minden mennyiségben, annál is inkább, mivel ez utóbbiból újdonsült kistermelőként második termését aratja.

A hűvös gegmen egyébként szenvedélyesen felvenné a harcot az egészségtelen életmód ellen, hiszen a dohányzás a tüdőre, a csoki pedig a fogakra nézve egészségtelen. De azért a zsíros rostélyosok, velőrózsák és

csülkök esküdt ellenségének is megvan a maga gyengéje, mondhatjuk úgy is, káros szenvedélye. Ő a nassoláson bukik el.

- Nem elég, hogy szinte minden éjjel eszem, de ráadásul sok-sok édességet. Nem kell valami különleges csemegére gondolni. Elég egy kis kókuszos keksz gyümölcsjoghurtba mártogatva, és kész. Nincs is jobb, mint egy kis édesség egy jó film társaságában.

Állítása szerint, ha le kéne mondani egy ételről, az émelyítő tortákat választaná. Az ,,álomlakoma" nála a csípős savanyú levesből, a Londonból hozatott currys csirkéből és egy hatalmas parféból áll. Egészségére!

Boromisza Dóra