Képes Európa
1998. június 3.

KONYHASHOW

A nagy ízkéjenc

A Konyhashow legutóbbi adásában Galla Miklós humorista beszélt feledhetetlen ízélményeirôl:
     - Bár viszonylag jól elkészítek bizonyos mirelit ételeket, a hagyományos háziasszonyi tevékenység elég távol áll tôlem. Irigylem azokat, akik ügyesek és otthonosan mozognak a konyhában, sajnos, én nem tartozom közéjük. Lehet, hogy ez öröklött családi vonás, mert a szüleim - mindketten értelmiségiek lévén - szintén nem maguk fôztek, hanem a háztartási alkalmazott. Máig emlékszem, apám, aki nagyon szerette a marhapörköltet, de csak igazán jól elkészítve, azt az utasítást adta a szakácsnônknek, hogy amikor azt gondolja, készen van a pörkölt, akkor fôzze még két órán keresztül. Mert apám szerint csak úgy lett tökéletes.
     Nagy ízkéjencnek tartom magam, különösen az erôs, fűszeres ízekhez vonzódom gyerekkorom óta. Régebben képes voltam az apró cseresznyepaprikát magában vagy legfeljebb egy kis sajttal elrágcsálni. Mostanában már igyekszem kímélni a szervezetemet, de az egzotikus ételeknek nem tudok ellenállni. Az indiai és a kínai konyha a kedvencem. Amikor például Szegeden járok, mindig elmegyek a Pagoda nevű kínai étterembe, mert az ott készülô csípôs-savanyú leves utánozhatatlan. Azt hiszem, fontos momentum, hogy ott nem tesznek bele tojást, míg máshol igen és az elnyomja az igazi ízét.
     Egyszerre keveset szoktam enni, ezért hamar megéhezem, elég sokat nassolgatok napközben. Elôfordul néha, hogy elôadás alatt, két jelenet között is bekapok egy-egy falatot. Bessenyei művész úr azt mondta annak idején, hogy a színész az elôadás elôtt ne egyen, mert nem emészteni megy fel a színpadra, én viszont úgy vagyok ezzel, annyira tisztelem a színpadot, hogy a teljesítményemet ez a dolog nem befolyásolja.
VIAN

Galla-tál

Hozzávalók:
25 dkg túró, 2 pohár tejföl, csemege gulyáskrém, fokhagymakrém, 1 csokor apróra vágott kapor, 1 kis üveg darabolt gomba, 1 doboz vörös bab, fél üveg zöldbab, 2 zöldpaprika, 2 szál sárgarépa, 2 fej karalábé, 2 csokor retek, 1 csokor zöldhagyma, ôrölt bors, 1 citrom

Összekeverjük a túrót a tejföllel, gulyáskrémmel és borssal ízesítjük. Belekeverjük az apróra vágott kaprot, a megtisztított és kockára vágott karalábét, sárgarépát, negyedekre szelt retket. A konzervekrôl leöntjük a levét és a zöldséget a salátához keverjük. Pirított kenyéren vagy csak úgy, kanállal fogyasztjuk - hozzá teát iszunk (1 filter - fél liter víz).