1. Vadászrepülô Ezred - SliacA vadászrepülô ezred alkotja a Szlovák Légierô gerincét. Ez a bázis az otthona a légierô valamennyi elfogóvadászának. A szovjetek kivonulása elôtt a légibázist szovjet MiG-21, MiG-23 és MiG-29 típusú repülôgépek használták. Az ezred állományába 3 század tartozik.


1. század

Az elsô század MiG-29 A és UB repülôgépeket üzemeltet. Csehszlovákia szétvállása után ide kerültek a fele-fele arányban szétosztott MiG-29-esek. Noha a haditechnikát és így a repülôgépeket is a két ország 1/3 arányban osztotta meg, Szlovákia lemondott a MiG-23-asokról és cserébe a MiG-29-esek felét sorolhatta be légierôjébe. A 9 együléses harci és az 1 kétüléses gyakorló gép mellé Szlovákia további 4 együléses és 1 kétüléses gépet kapott Oroszországtól államadósságként 1993-ban.


2. század

A második század állományát 1996. elejéig 16 MiG-21 MF repülôgép alkotta. A MiG-21-eseket azonban felváltotta az Oroszországból államadósság fejében érkezô újabb 7 együléses és 1 kétüléses MiG-29-es.

Bár Szlovákia már kivonta hadrendjébôl valamennyi MiG-21-esét, azok továbbra is üzemképesen tartalékban állnak. Ígyképzelhetô el az is, hogy az 1996. szeptemberében Kassán megrendezett SIAD '96 nemzetközi légibemutatón mind a földi kiállításon, mind a repülôprogramban szerepelt a MiG-21-es típus.


3. század

A harmadik század állományát 6 L-39 ZA repülôgép alkotja. A gépek elsôsorban gyakorló- és futár feladatokat látnak el, de fegyvezettel is felszerelhetôk és könnyû csapásmérô feladatkörben is használhatóak.


Sliac légibázison állomásozik ezen felül egy parancsnoki század, mely közvetlenül a 3. Repülô- és Légvédelmi Hadtestparancsnokság alárendeltségébe tartozik. A század kötelékébe 2 Mi-2-es és 2 Mi-8-as helikopter, valamint 2 L-410 szállítórepülôgép tartozik.


Jelenlegi típus

  • 20/3 MiG-29 A/UB
  • 6 L-39 ZA

Összeállította Gál Tamás; HTML-re fordította Straub Kornél

Minden jog fenntartva! © Kelet Szárnyai 1996.