Nyitóoldal | Mérkõzések | Az NBI állása | Érdekességek | Induló | Vissza a fõoldalra

Gálameccs

Labdarúgó NB I, 34. forduló:
Diósgyôri FC - Videoton FCF : 4-1 (3-1)


Diósgyôri stadion, 9 000 nézô. Vezette: Cserna (Hajdó, Vámos).
DFC: Veréb (6) - Földvári (6) - Téger (7), Kiser (8), Kovács T. (6) - Ternován (6), Buzás (6), Kákóczki (6) - Jakab (6), Kulcsár (7), Domokos (8).
Szakmai igazgató: Tornyi Barnabás.
Videoton FCF: Milinte (5) - Csordás (5) - Tóth A. (4), Horváth A. (5), Szabó B. (4-2=2) - Talapa (4), Dvéri (6), Urbonas (6), Schneider (4) - Vancsa (5), Róth (4).
Edzô: Csongrádi Ferenc.
Csere: Ternován helyett Turóczi (6) a 61., Vancsa helyett Waltner (4) a 61., Urbonas helyett Császár (-) a 66., Tóth A. helyett Simek (-) a 66., Veréb helyett Dávid (1) a 69., Kákóczki helyett Buliga (-) a 75. percben.
Sárga lap: Szabó B. a 19., Téger az 55., Jakab az 55., Simek a 76. percben.
Kiállítva: Szabó B. a 25., Dávid a 84. percben.
Gólszerzô: Urbonas (0-1) a 22., Domokos (1-1) a 30., Kulcsár (2-1) a 35., Domokos (3-1) a 42., Kiser (4-1) a 60. percben.

1. perc: Egy diósgyôri szabadrúgást Buzás ívelt a kapu elé a jobb oldalról. A védôk gyûrûjében Jakab csúsztatta kapura a labdát amit Milinte csak másodszorra tudott megszelídíteni.
12. perc: Három fehérvári játékos vezethette a saját térfelérôl a labdát a hazai kapu felé, s velük szemben csak Földvári volt. Utolsóként Róthoz jutott a játékszer aki 14 méterrôl a jobb alsó sarok mellé durrantott.
21. perc: Dvéri remek labdával ugratta ki a lesre játszó védôk között Urbonast, a Videoton közééppályása 16 méterrôl a kifutó Veréb mellett a kapu a bal sarkába helyezett, 0-1.
25. perc: Szabó B. hátulról felvágta Domokost. Megmozdulása sárga lapot ért, s mivel a védônek ez volt a második ilyen színû kártyája, Cserna játékvezetô kiállította a játékost.
30. perc: Formás DFC akció futott a pályán, amely végén Kulcsár beadását Jakab továbbcsúsztatta az érkezô Domokos elé, aki a bal oldalról hét méterrôl a rövid sarok irányába bombázott. A labda a kapufát érintve landolt a hálóban, 1-1.
35. perc: Buzás jó ütemben passzolt a bal oldalon felfutó Kákóczki elé, aki az alapvonalig robogott, majd középre csavart. Középen Kulcsár hatalmas lendülettel érkezett, és nyolc méterrôl elemi erôvel fejelt kapura. A labda Milinte kezét is érintve a bal alsó sarokban kötött ki, 2-1.
42. perc: Jakab ugratta ki a jobb oldalon kilépô Domokost, akinek mintaszerû labdaátvétele után vert helyzetbe került a vendégvédelem, s ezt kihasználva a diósgyôri támadó futtából 12 méterrôl a a kapu közepébe lôtt, 3-1.
49. perc: A jobb oldalon ezúttal Ternován iramodott meg majd, az érkezô Domokos elé játszott, aki még tovább tolta a játékszert. Az átadást Kulcsár átlépte, így a bôrgolyó az ígéretes helyzetben álló Kákóczki elé került, aki 14 méterrôl külsôvel a kapu fölé csavart.
53. perc: Horváth A. adott pontos labdát a hazaiak tizenhatosán belül feltûnô Vancsának, akinek 8 méterrôl leadott, hosszú sarokba tartó löketét Veréb hatalmas bravúrral mentette.
56. perc: Urbonas vezette fel a labdát a saját térfelérôl, majd 24 méterrôl lövésre szánta el magát. A bombát Veréb a bal kapufára tolta, amely onnan a mezônybe pattant.
60. perc: Kiser lopakodott fel a bal oldalon, s miután remek labdát kapott Kulcsártól megiramodott a vendégkapu felé, s rövid vágta után 14 méterrôl a kapu bal oldalába bombázott, 4-1.
84. perc: Földvári rosszul csúsztatta phazafelé" a labdát, amire Róth rácsapott, s a menteni ígyekvô Dáviddal ütközött a tizenhatoson vonalán. Miután a csatár nagyot esett a játékvezetô kiállította a DFC fiatal kapusát és tizenegyest ítélt. A kapuba a hazaiak játékmestere Kiser állt, s parádés mozdulattal hárította Róth bal alsó sarokba tartó büntetôjét.
88. perc: Dvéri iramodott meg a piros-fehérek kapuja felé, majd 15 lôtt, a labda a bal kapufáról pattant vissza a mezônybe.
89. perc: Ezuttal Waltner ugrott ki a hazai védôk között, s a kapujábók kiinduló Kiser fölött kapura emelt, ám a DFC palkalmi" portása remek mozdulattal, ujjheggyel szögletre mentette a próbálkozást.

Tartalom: Igazi gálameccset játszott szombaton délután a Diósgyôri FC együttese és fordulatokban gazdag, eseménydús összecsapáson remek játékkal fejezte be a labdarúgó NB I idei szezonját. A piros-fehérek ezúttal három csatárral és a 49 (!) esztendôs Veréb Györggyel - a DVTK aranycsapatának hálóôrével - álltak fel, s ez utóbbi számított a nagyobb meglepetésnek. A vendégek követô emberfogást alkalmaztak és a találkozó elején nem volt lehetôségük nagy súlyt fektetni a támadásokra, mert a DFC beszorította a Csordásékat. Aztán az elsô félidô közepén, az elsô valamirevaló vendégakció góllal fejezôdött be, majd néhány perccel késôbb a gólelônyben lévô fehérvári együttes emberhátrányba került - s mint késôbb kiderült ez a momentum döntôben befolyásolta a mérkôzés végkimenetelét. A hazaiak lábra kaptak, elôbb kiegyenlítettek, majd a vezetés átvétele után a kirobbanó formában játszó Domokos élményszámba menô góljával tovább növelték elônyüket. A félidô utolsó 20 percében szenzációsan játszott a Diósgyôr, jobbnál jobb megoldásokat láthattak a nézôk a játékosoktól, s méltán kísérte vastaps az öltözôbe a szünetben levonuló piros-fehér alakulatot.
A második félidôt is a DFC kezdte rámenôsebben, Domokosnak volt néhány góllal kecsegtetô megugrása, majd amikor mindenki azt hitte, hogy a nagy melegben ellaposodik a mérkôzés kiderült, hogy a hazaiak csak elaltatták ellenfelüket, hiszen kereken Kiser egy szép góllal tovább növelte csapata elônyét és a Diósgyôr szimpatizánsok jó kedvét. Ezt követôen ,,beindult" a lelátó népe, s amíg a piros-fehér játékosok a pályán cicáztak addig a nézôk - dél-amerikai módra - hullámzással szórakoztatták magukat. A fieszta hosszú perceken át tartott, s lassan a Videoton labdarúgói is beletörôdtek a megváltozhatatlanba. Amikor a hazaiak mestere lecserélte a 287. élvonalbeli mérkôzését játszó ,,örökifjú" Veréb Györgyöt sokan hihették, hogy ez a találkozó utolsó ,,nagy eseménye". Azonban ez nem így történt. A DFC cserekapusa, az élete elsô NB I-es mérkôzést játszó Dávid Gábor emlékezetessé tette a hajrát: negyedóra játék után kiállították, majd a szabálytalansága miatt megítélt büntetôt, a mezônyjátékosból - kényszerûségbôl - kapussá átvedlett Kiser László kivédte! A diósgyôriek kiválósága ezzel valószínûleg beírta magát a futballtörténelembe, hiszen a múltban nem sokszor fordult elô az, hogy egy mérkôzésen valaki akciógólt szerez és 11-est is hárít. Az összecsapást végül teljesen megérdemelten a hazaiak nyerték meg és a közönség az találkozó lefújása után hosszú perceken át ünnepelte csapatát.

Cserna játékvezetô egy órán keresztül szinte hiba nélkül vezette a mérkôzést, de a találkozó utolsó harmadában a nagy meleg ôt is megviselte. A 76. percben Simeknek kegyelmezett meg, aki a gólhelyzetben lévô Domokost állította meg szabálytalanul, s tettéért csak sárga kártyát kapott. Ezen kívül abban sem vagyunk teljesen biztosak, hogy Dávidnak a 84. percben elkövetett faultja a 16-oson belül volt.

TORNYI Barnabás: - Egyrészt nagyon örülök annak, hogy azt nyújtottuk a közönségünknek, amire vevôk a szurkolók. Másrészt az egész éves teljesítményünkre vagyok büszke, hiszen újonc létünkre nagyon jól teljesítettünk.
CSONGRÁDI Ferenc: - A látottak alapján a Diósgyôr gyôzelme teljesen megérdemelt. Az elsô 30 perc a miénk volt, a korai kiállítás után megtört a lendületünk, hiszen mi nem vagyunk olyan jó csapat, hogy elbírjuk az emberhátrányt.