Nyitóoldal| Profi NB| Magyar Kupa| Nemzetközi| Érdekességek

Nagy csata volt...


Labdarúgó PNB, 14. forduló:
Videoton FC Fehérvár - Diósgyõri FC : 2-3 (1-1)


Székésfehérvár, 2500 nézõ.
Vezette: Varga S. (Tompos, Kispál, Vágner).
Videoton FCF Milinte (6) - Csordás (5) - Tóth A. (5), Mester (6) - Szalai (5), Kuntics (6), Vancsa (6), Urbonas (5), Zsivóczky (5) - Durisics (4), Waltner (7). Edzõ: Verebes József.
DFC: Nota (6) - Szmiljanics (6) - Téger (5), Kuttor (6), Kovács T. (5) - Turóczi (6), Kiser (5), Buzás (6), Babos (5) - Kulcsár (5), Egressy (7). Szakmai igazgató: Tornyi Barnabás.
Csere: Durisics helyett Lukács (4) az 55., Kiser helyett Földvári (5) az 56., Vancsa helyett Fésü (-) a 72., Zsivóczky helyett Fogarasi (-) a 78., Kulcsár helyett Szabados (-) a 82., Buzás helyett Varga E. (-) a 90. percben.
Sárga lap: Kulcsár a 28., Tóth A. a 29., Csordás a 33., Szmiljanics a 35., Zsivóczky a 67., Waltner a 92., Földvári a 92. percben.
Gólszerzõ: Waltner (1-0) a 17., Szmiljanics (1-1) a 30., Waltner (2-1) a 47., Egressy (2-2) a 72., Egressy (2-3) a 86. percben.

5. perc: Egy jobb oldali Videoton szöglet után röviden szabadították fel kapujuk elõterét a diósgyõri játékosok, így a labda a 16-os jobb sarkánál Zsivóczky elé került, akinek jobb alsó sarokra tartó lövését Nota védte.
5. perc: Nota kapujától 8 méterre elõbb Waltner, majd Vancsa lõhetett volna gólt, de mindkét játékos a vendégek cerberusát találta el, s amikor Durisics a jobb oldalról az üres kapuba talált nem lehetett felhõtlenül boldog, mert a játékvezetõ les miatt a DFC javára ítélt szabadrúgást.
12. perc: Vancsa viharzott el a jobb szélen, majd a vele egy oldalon, az ötös sarkán érkezõ Waltnerhez továbbított, aki ügyesen visszagurított a második hullámban érkezõ Zsivóczkynak, de a középpályás a kaputól 10 méterre óriási helyzetben a jobb felsõ sarok felé vágta a labdát.
17. perc: Vancsa kapta meg a labdát középen és pompás passzal ugratta ki a védõk mögé befutó Waltnert, aki 14 méterrõl laposan a kapu bal oldalába lõtt, 1-0.
19. perc: Waltner forgatta meg a jobb oldalon, a kaputól 16 méterre Szmiljanicsot, majd immár a 16-oson belülrõl a rövid felsõ sarok mellé bombázott.
30. perc: Babost vágták fel a bal oldalon. A megítélt szabadrúgást Turóczi végezte el, akinek pompás beadására Szmiljanics védõõrizet nélkül érkezett, s 8 méterrõl a kapu jobb oldalába fejelt, 1-1.
36. perc: Babos a bal oldalon pazar labdát adott Egressynek, aki a lesre játszó védõkkel szemben több méteres elõnyre tett szert, majd a amikor a kaputól 8 méterre járt bal külsõvel a kapu bal oldalát célozta meg, de lövése után a Videoton végezhetett el bedobást.
47. perc: Waltner Kunticshoz passzolt a jobb oldalon. A középpályást a középen érkezõ Durisics elé tálalt, a fehérvári játékos lövésébe Kuttor belelépett, s a lábáról a jobb oldalon felfutó Waltner elé került a labda, aki 10 méterrõl kapásból a hálóba bombázott, 2-1.
62. perc: Buzás remek labdát adott a bal oldalon a védõk mögé kerülõ Kuttornak, de a védõ lövés helyett lecselezte megát az alapvonalra, ahol Milinte felszedte elõle a játékszert.
72. perc: Turóczi futott el a jobb oldalon és az alapvonal közelébõl az ötös rövid sarkánál érkezõ Egressy lábára varázsolta a labdát, a csatár pedig védhetetlenül lõtt a kapu bal oldalába, 2-2.
86. perc: Buzás jól vette észre Egressyt, aki a lesre játszó védõkkel egy vonalban helyezkedett a bal oldalon. A csatár miután átvette a labdát megindult a kapu felé, majd 15 méterrõl úgy lõtt a hálóba, hogy a labda a bal kapufa tövérõl a jobb kapufára pattant, onnan pedig a gólvonalon túlra, 2-3.

Húsz percen át jól és kifejezetten lelkesen játszott a Videoton csapata, s a nézõk már kezdték elhinni, hogy a hazaiakra hatott a Verebes-féle mágia. Ugyanebben az idõszakban rontás ült a vendégeken, akik váratlanul enervált játékkal rukkoltak elõ és sehogyan sem találták igazi énjüket. A fehérváriak negyedóra alatt több ordító gólhelyzetet dolgoztak ki, majd amikor Waltner révén a vezetést is megszerezték többen aggódni kezdtek a Diósgyõrért. Nem csupán azért, mert hátrányba kerültek a piros-fehérek, hanem azért is mert a középpályán létszámfölényben futballozó Videoton játékosokat jól mozgatta Vancsa és a széleket gyakran váltogató két piros-kék támadó annak ellenére sok gondot okozott, hogy kisérõ emberfogással õrizték õket. A DFC a találkozó 30. percében a ,,semmibõl" egyenlített, hiszen a azt megelõzõen szinte nem akadt értékelhetõ helyzete, majd a félidõ utolsó fertályórájában már nem csak az eredmény, de a játék is kiegyenlített volt.
A második játékrész elején még tovább javult a DFC játéka, annak ellenére, hogy a Videoton - szerencsésnek mondható körülmények között - újra vezetéshez jutott. A DFC ezután sem kezdett kapkodásba, a vendégek elõször átvették a játék irányítását és mezõnyfölényt harcoltak ki, amelyet igyekeztek gólhelyzetekre váltani. Azonban a hazai játékosok bõ húsz percen át ezúttal a védekezésben jeleskedtek, s a diósgyõri akciók megakasztása érdekében minden eszközt (még a szabálytalanságokat) is bevetették. A fordulat Vancsa kiválása után következett be, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy tíz Vancsa is kevés lett volna ahhoz, hogy megakadályozza a Turóczi-Egressy duó pazar atrakcióját, amely után újfent egálra jöttek fel a piros-fehérek. És még nem volt vége! A lestaktikát a találkozó folyamán olyan nagy elõszeretettel alkalmazó Vidi játékosok saját késükbe dõltek bele, és az elsõ félidõben halványan játszó Egressy második ,,csínytevése", valamint a hátralévõ idõ görcsölése után ismét lehajtott fejjel mehettek az öltözõbe. S amíg a Verebes-féle Videoton zsinórban a negyedik vereségét könyvelhette el, addig a DFC örömmel konstatálhatta, hogy újabb gyõzelme a dobogó második fokára léptette elõ a piros-fehéreket.

Varga S. játékvezetõ annak ellenére észrevétlen tudott maradni, hogy sokszor kellett megszakítania a játékot a különbözõ szabálytalanságok miatt.

VEREBES József: - A DFC-nek három momentuma volt, mégis õk nyertek... Kezünkben volt a gyõzelem, több százszázalékos helyzetet dolgoztunk ki és ezen kívül egy szabályos gólunkat nem adta meg a játékvezetõ. Ha valaki 2-1-nél azt mondja nekem, hogy kikapunk, akkor azt válaszoltam volna, hogy nem ért a futballhoz.
TORNYI Barnabás: - Ezúttal nem játszottunk jól, de óriási küzdeni akarásunknak köszönhetõen kétszer is egyenlíteni tudtunk, a hajrában pedig a gyõzelmet is megszereztük. A csapat tartásáról sokat elárul, hogy ismét három gólt szereztünk vendégként.