Origó, Társalgó
2002. június 17.


Galla Miklós: Angolmániás vagyok
2002.06.18. 17:19:51Június 17-én az [origo] Társalgójának vendége volt Galla Miklós humorista, az angol abszurd hazai követe. Galla szerint az abszurdra változatlan az igény Magyarországon, csak jól kell csinálni. Politikai kabarét nem tervez, de a Heti Hetesbe elmenne. Feltéve, hogy az ő igényeire szabnák a műsort.


Galla [origo]: Mi a legújabb projektje? (blaaa)

Galla Miklós: Az önálló estem, amelynek címe: Szépségem titkai. Ma egy hete Pécsett mutattam be, óriási sikerrel - hála istennek. Ősztől fogom játszani rendszeresen a Merlin Színházban.Gyertek el, s mindenki hozzon magával még kétszáz embert, előre is köszönöm! Annyit fogtok röhögni, hogy az csak na!

[origo]: Kivel dolgozott együtt az új est poénjain? (blaaa)

Galla Miklós: A közönséggel, ugyanis a múlt heti bemutató előtt összesen 5 próbaestet tartottam, és amin nem nevetett a közönség, azt a kész műből kihagytam. A közönség a legjobb szerzőtárs.

[origo]:  Mit szól a mostanában "sikereket sikerre halmozó" "poénos" tv-műsorokhoz (Pasik, Heti Hetes, stb.) Maga nevet ezeken? (blaaa)

Galla Miklós: A Pasikat nem szoktam nézni, a Heti Hetesben van, ami megnevettet, de az is igaz, hogy néha elszomorodom, mert Jáksó az én poénjaimat mondja be. Tegnap beszéltem a főszerkesztővel, aki megígérte, mindent elkövet, hogy ez többet ne forduljon elő.

[origo]: Politikai kabaré-szerűséget nem tervez? (blaaa)

Galla Miklós: Nem, mert úgy érzem, az nem az én műfajom. A politikai humornak vannak avatott és szerintem is szellemes képviselői, de nekem nem állna jól az ilyesmi.

[origo]:  Vannak gyerekei, családos ember? (blaaa)

Galla Miklós: Nem, nincsenek, 20 éves korom óta egyedül élek. Nekem ez az életforma a megfelelő.

[origo]: Magányos lenne egy ilyen vicces ember? (blaaa)

Galla Miklós: Nem vagyok magányos, csak egyedül élek. ez két teljesen különböző dolog.

[origo]: Van kedvenc zenekara? Kíváncsi lennek, mit szokott hallgatni. (frebird)

Galla Miklós: A hazaiak közül az Illés, a Fonográf, a 77-es P-Mobil, a 80-as Hungária. A külföldiek közül Yes, Pink Floyd, Supertramp, Elton John, Deep Purple, Abba, AC-DC, Suzanne Vega, Diana Krall, K.D. Lang. Folytassam?

[origo]: Pályatársai közül kikkel van jóban? Kiket tart sokra? (blaaa)

Galla Miklós: Sajnos azok a magyar komikusok, akiket a legnagyobbnak tartok, már nincsenek közöttünk: Kabos Gyula, Latabár Kálmán, Feleki Kamil, Benedek Tibor, Kazal László és Hofi Géza. Angliából a Monty Python csoportot és Peter Cookot említeném. Ja és van egy francia is: Louis de Funes. Imádom. Kár, hogy fiatalon elment.

[origo]: A magyarok közül senki az újak közül? Vajon miért? (blaaa)

Galla Miklós: Sajnos nem nagyon vannak újak... Bár lennének.

[origo]: Szeretne hasonlítani a Monty Python valamelyik tagjára? Az ön humorát, műsorait az MPFC melyik tagjáéhoz érzi legközelebbinek? (Gyuri)

Galla Miklós: Nem szoktam rangsorolni a Monty Python tagjait. Valamennyiük írói és előadói tehetségét mámorosan élvezem.

[origo]: Mi a véleménye a mostani Laar pour L'art műsorokról? Nézi egyáltalán? (Privathorvath)

Galla Miklós: No comment.

Ki a legnagyobb humorista a világon? (blaaa)

Galla Miklós: Több van, ráadásul egy jelentős részük itthon ismeretlenek, ugyanis Amerikában, Angliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, és Dél-Afrikában fejtik ki áldásos tevékenységüket.

[origo]: Honnan az érdeklődés a Gyalog Galopp-DVD iránt? (hanna)

Galla Miklós: Onnan, hogy a kiadó megkérdezte, van-e kedvem új fordítást készíteni a Gyalog Galopphoz és mivel a régi szinkronnal nem vagyok elégedett, gondoltam itt az alkalom, hogy legalább alternatívát kínáljak a magyar közönségnek. A DVD-n a régi szinkron és az én új felirataim is rajta vannak, egyébként a film valódi címe: Monty Python és a Szent Kehely.

[origo]: Miért jobb a felirat, mint az eredeti szinkron? (hanna)

Galla Miklós: Mert azt én készítettem. Az eredeti szinkronban számos tévedés és stílustalan viccelődés található. Sajnos. Az én fordításom viszont kellő alázattal viseltetik a Monty Python csoport iránt, akiket szinte istenként tisztelek.

Miklós [origo]: Nézte Rudolf Péter a stand-up comedy honosítására tett kísérletét? Működik az ilyesmi Ön szerint magyarul? (csibegeza)

Galla Miklós: Néztem. Működik, ha tehetséggel csinálják. Úgy is mondhatjuk: csinálom.

[origo]: Ön milyen témákat dolgoz fel a stand-up rutinjában? (csibegeza)

Galla Miklós: Az önálló estemben rengeteg téma kerül szóba, olyanok is, amelyekről eddig tudtommal magyar humoristák nem szóltak, pl.: menstruáció, maszturbáció, abortusz, homoszexualitás, pedifília.

[origo]: Ön szerint nem kéne egy olyan hely Budapesten, mint Londonban a Covent Garden, ahova ki lehetne állni és szórakoztatni a közönséget? (manutd)

Galla Miklós: Lehet hogy jó lenne, de ezt azoknak kéne létrehozni, akik szívesen szerepelnének ilyen körülmények között.

[origo]: Felsorolna néhány olyan filmet, amelyek Ön szerint iszonyatosan viccesek és Magyarországra valamilyen oknál fogva nem jutottak el? (csibegeza)

Galla Miklós: Azok a filmek, amelyeket igazán jónak tartok, láthatók itthon is, például A hal neve: Wanda, Fészkes fenevadak, a Monty Python-filmek, no és persze Kabos Gyula összes zseniális alakítása. Nagyon jónak tartom Woody Allen Minden, amit tudni akartál a szexről, de sosem merted megkérdezni című filmjét is.

[origo]: Ír még jeleneteket, műsorokat, vagy már csak fordít? (Privathorvath)

Galla Miklós: Írok is fordítok is.

[origo]: Ön szerint mennyire van még igény Magyarországon az abszurd humorra? Ha egy ismeretlen abszurd humort játszó társulat összeállna, elérne-e olyan sikert mint anno a Holló? (Privathorvath)

Galla Miklós: Ugyanolyan igény van rá, mint bármikor korábban, szerintem a közönség tárt karokkal vár minden olyan produkciót, amelyen jót tud röhögni.

[origo]:  Mit szól az abszurd humor hanyatlásához az utóbbi években (ld. Besenyő család 6523. része és hasonlók)? (gift)

Galla Miklós: Én nem érzékelek hanyatlást, mivel a közönség az egész országban ugyanolyan szeretettel fogad, mint 10 vagy 15 évvel ezelőtt. Isten tartsa meg a jó szokásukat!

[origo]: Ön tulajdonképpen az előások bevételéből el? Jól megy a szekér? (frebird)

Galla Miklós: Is. Kaptam például honoráriumot a Gyalog Galopp-fordításért, és most fejeztem be a Monty Python csoport első 23 tévéműsorának magyar nyelvű könyvváltozatát, ezért is kapok némi stexet.

[origo]: Ha felkérnék, hogy közvetítsen egy vébé meccset, elvállalná? (frebird)

Galla Miklós: Nem, mert csak az általam favorizált csapat tagjait ismerném fel, az ellenfélét nem.

Galla Miklós Kicsit angol-mániásnak tűnik. London-mániás is? (blaaa)

Galla Miklós: Igen, eddig összesen kb. 10-szer jártam Angliában, és mindannyiszor kizárólag Londonban mászkáltam.

[origo]:  Hogy juthat hozzá az ember manapság GM49 felvételekhez? (csibegeza)

Galla Miklós: Az önálló estemen kapható lesz egy retrospektív cd, amelyen gm49 számok is helyet kaptak. Üzleti forgalomba nem kerül, csak a műsorom előtt és után lehet majd megvenni. Mondom a címét: Gallamok szárnyán.

[origo]:  Milyen hangszerei vannak? Melyeken játszik? (Privathorvi)

Galla Miklós: Gitár, szintetizátor.

[origo]:  Komoly szerepben kipróbálta már magát? Szívesen játszana már valami drámait? (csibegeza)

Galla Miklós: Nem, ilyesmire nem érzem magam alkalmasnak.

[origo]:  Nem jutott még eszébe, hogy megírjon egy abszurd magyar sorozatot? Barátok közt a Csengetett Mylorddal keverve + Waczak Szálló… (Privathorvi)

Galla Miklós: Szerintem a Waczak Szálló a világ két legjobb tv-sorozata közül az egyik. Ha bárki azt ambicionálná, hogy ezzel egyenrangút tud alkotni, téved.

[origo]:  Nem jutott még eszébe politikai szerepet vállalni? Ön üdítő lenne egy Orbán Viktor mellett? (Belladonna)

Galla Miklós: Nem szeretnék Sprite lenni Viktor mellett. Nem vonz a politika. Gyerekkorom óta két dolog érdekel szenvedélyesen: a humor és a zene.

[origo]: A Heti Hetesbe sem mennél el? (jossh)

Galla Miklós: Csak bizonyos feltételekkel, amiket úgysem teljesítenének - nem pénzről van szó.

[origo]: Milyen feltételekkel, mégis? (blaa)

Galla Miklós: Amikor először szerepelek, csupa új vendég legyen. Például Szilágyi Jancsi, Bródy, Geszti, Nagy Bandó, Aczél Endre. A másik feltétel, hogy egymás után három adásba hívjanak meg, mert voltak olyanok, akik egy szereplés után eltűntek.

[origo]: Milyen újságokat olvas? Napi, hetilap? (Privathorvi)

Galla Miklós: Angol műsorújságokat, mivel ezek közlik az általam nézett tv-adók programját.

[origo]: Mit érdemes mostanában nézni az angol tévében? (Csak nehogy azt mondja, hogy Monty Python ismétléseket!) (csibegeza)

Galla Miklós: Beszélgetős műsorokat, a vb-közvetítéseket (csodajók a kommentátorok), nem is beszélve a királynő tiszteletére adott koncertről, amely úgy kezdődött, hogy Brian May a Buckingham Palota tetején játszotta az angol himnuszt.

[origo]: Mikor nevettél utoljára úgy, hogy folytak a könnyeid? (stream)

Galla Miklós: Gyakran nevetek hangosan, Jay Leno, David Letterman és Conan O'Brien műsorain. Ők jelenleg a legjobb műsorvezetők Amerikában, már ami a késő esti szórakoztatást illeti.

Köszönöm a kérdéseket, mindenkit sok üdvözlettel puszilok!
A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://www.origo.hu/szorakozas/20020618galla.html